STAN - KNEZA BORNE

Zapušteni stari stan preuredili smo u prostran dom za obitelj.

Naoko nebitna stavka, natkrivena terasa, dala je dodatnu kvalitetu životnom prostoru stana. Terasa je orijentirana na mirno dvorište prema sjeveru- oaza u samom centru grada. Stan se nalazi na trećem katu manje prometne ulice. Orijentiran je na jug i sjever, a veliki prozori okrenuti na jug dozvoljavaju velikoj količini svjetla da uđe u sam prostor.

U postojeću strukturu stana intervenirali smo na način da smo srušili pregradnu stijenu vjetrobrana te pregradni zid između dvije velike južne prostorije te smo uklonili dvokrilna vrata i ostavili okvire otvora. Na taj način dobili smo otvoreni prostor dnevnog dijela stana od 60 m2 u kojem smo smjestili ulazni prostor, kuhinju te blagovanje i boravak povezane sa terasom.

16 postojece _ Layout16 postojece _ Layout

Ulazni prostor izoliran je ugradbenim ormarima prema prostoru kuhinje. Kroz taj centralni prostor ulaza i kuhinje osigurana je kružna veza te su povezane prostorija boravka i natkrivena terasa.  U manjoj prostoriji nekadašnje drvarnice smjestili smo prostor za brojila i manje spremište. Uz ulazni prostor smješten je i gostinjski toalet.

Drugi dio stana rezerviran je za spavaću zonu. Dvije identične dječje sobe smještene su na jug, a komforna master soba s garderobom i radnom nišom na sjever. Postojeća kupaona proširena je za veliki walk-in tuš dok su mašina za rublje i sušilica izmještene u prostor garderobe. Za materijale završnih obloga zidova i podova korišteno je prirodno drvo te keramika u teksturi i boji natur betona. Za boju zidova izabrana je bijela i nijanse sive, dok je namještaj uglavnom bijeli sa ponekim sivim elementima.

Izabrane su neutralne i prirodne boje i materijali koje su dodatno naglasile čiste linije i jasnu strukturu unutar stana. Na ovaj način u stan će se, kroz život, unositi boje i dekoracije prame afinitetima i potrebama stanara te će se mijenjati kako obitelj odrasta.